Huge hittar obalanser och förbättrar inomhusklimatet

“Ecopilot är ett väldigt effektivt verktyg i en driftteknikers vardag” Huge Fastigheter är ett av Sveriges tio största kommunala fastighetsbolag. I den rollen vill man ligga i framkant när det gäller miljöfrågor och energieffektivisering. Som en del av ett löpande förbättringsarbete valde Huge att sommaren 2015 installera Ecopilot i Västergården - ett äldreboende med relativt hög energiförbrukning och hyresgäster som ställer krav på inomhusklimatet.

– I dag har vi en väldigt bra överblick med möjlighet att lätt se var i huset som det behövs värme eller kyla. I den här typen av fastighet är det särskilt viktigt att undvika svängningar vad gäller temperatur och ventilation. De boende behöver god komfort och det är vårt jobb att tillhandahålla det, kommenterar Johan Jägerström, driftingenjör på Huge Fastigheter.

Sparar över 20 procent energi i en nästan ny fastighet

– Utöver ett förbättrat inomhusklimat har vi med hjälp av Ecopilot lyckats spara över 20 procent energi – och det i en nästan ny fastighet. Genom att använda Ecopilotens analysverktyg har vi bland annat funnit och åtgärdat obalanser i ventilationssystemet. Nu är det också enkelt att se historiska data när man exempelvis för en diskussion med en hyresgäst, fortsätter Johan Jägerström.

– Själva införandet gick väldigt smidigt. Sen upptäckte vi ganska snart att vi ville se mer av temperaturerna i lägenheterna så vi fick komplettera med fler mätare. I upphandlingen hade vi tagit bort några mätare för vi trodde det var för många men i praktiken kan man nog inte ha det.

– Nu håller vi på med en upphandling som ska ge oss en smidig process när vi vill installera Ecopilot i fler fastigheter. Och det kommer vi att göra. Ecopilot har en stor potential att spara energi samtidigt som vi får en bra överblick och ett effektivt hjälpmedel i vår vardag, avslutar Johan Jägerström.

– Det är förstås roligt att få arbeta med en av landets största offentliga fastighetsägare som har ett så tydligt fokus på energi- och hållbarhetsfrågor och därtill mycket engagerad personal, kommenterar Stefan Johansson, kundansvarig på Kabona.

Nära dialog en framgångsfaktor

Huge Fastigheter ägs av Huddinge kommun. Fastighetsbeståndet består av lika stora delar bostäder och lokaler. Bland Huges lokaler finns förskolor, skolor, äldreboenden, frilufts- och idrottsanläggningar, kontor samt köpcentrum.
– I den här typen av projekt där en ny lösning införs är det naturligtvis viktigt att inblandade kan ha en nära dialog. Här upplever vi att Kabona har kunnig och lyhörd personal med förståelse både för teknik och för vår verksamhet, säger Huge Fastigheters Johan Jägerström.